15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το αλάτι.

26 Μάι.

1. Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, οι ράβδοι αλατιού των 453 γραμμαρίων (1 pound) ήταν το βασικό νόμισμα στην Αιθιοπία (τότε Αβησσυνία).
2. Η περιοχή Salar de Uyuni στην Βολιβία, η μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου εκτάσεως 4.000 τετραγωνικών μιλίων, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε καθρέπτη όταν σκεπαστεί από ένα λεπτό στρώμα νερού. Η ανακλαστικότητα της την κάνει χρήσιμο εργαλείο για την ρύθμιση του επιστημονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο διάστημα. Επιπλέον, η περιοχή περιέχει την μισή ποσότητα των παγκοσμίων αποθεμάτων σε λίθιο.
3. Το αλάτι είναι τόσο σημαντικό για το σώμα ώστε αν καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα νερού, κάτι που θα οδηγήσει στην αποβολή του μέσω της ούρησης, θα προκληθεί υπονατριαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο (βλ. παλαιότερο post «6 άνθρωποι που πέθαναν για να αποδείξουν ανόητες ιδέες».
4. Από την άλλη, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να είναι θανάσιμη. Φυσικά θα χρειαστεί να καταναλώσετε περίπου 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους, μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος τελετουργικής αυτοκτονίας στην Κίνα (κυρίως στον κύκλο των ευγενών μιας και το αλάτι ήταν πολύ ακριβό).
5. Το καλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι περιέχει πολλά βασικά μέταλλα για το σώμα. Ο καλύτερος τύπος θαλασσινού αλατιού θα πρέπει να είναι ελαφρώς νοτισμένος με το νερό της θάλασσας από την οποία έχει προέλθει.
6. Στον μεσαίωνα, το αλάτι ήταν τόσο ακριβό που μερικές φορές ο κόσμος αναφερόταν σ’ αυτό ως «ο λευκός χρυσός».
7. Το μαύρο αλάτι παρασκευάζεται στην Ινδία αναμιγνύοντας θαλασσινό νερό με σπόρους από Harad. Αυτό το μείγμα αφήνεται να εξατμιστεί και στο τέλος αυτό που μένει είναι μαύροι σβόλοι από αλάτι. Όταν αυτοί οι σβόλοι αλεστούν τότε η πούδρα που προκύπτει έχει ρόζ χρώμα.
8. Στην Guerande της Γαλλίας, το αλάτι συνεχίζει να συλλέγεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνανε οι αρχαίοι Κέλτες, χρησιμοποιώντας κουβάδες μέσα από τους οποίους σουρώνεται το θαλασσινό νερό. Αυτό κάνει το παραγόμενο αλάτι πολύ ακριβό και περιζήτητο, ιδιαίτερα η καλύτερη ποιότητα που ονομάζεται Fleur de Sel (άθνος αλατιού). Αυτό το αλάτι ρίχνεται στο φαγητό πριν το σερβίρισμα και ποτέ κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
9. Υπάρχει διαδεδομένη η παρανόηση ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους με αλάτι (από εκεί έρχεται και ο Αγγλικός όρος Salary) αλλά στην πραγματικότητα πληρώνονταν με κανονικά χρήματα. Η σύνδεση με το αλάτι πιθανώς να προέρχεται από το γεγονός ότι οι στρατιώτες προστάτευαν τους δρόμους του αλατιού που οδηγούσαν στην Ρώμη (Via Salarium).
10. Πριν το τέλος του βιβλικού Ιουδαϊσμού, το αλάτι αναμιγνύονταν με τις θυσίες ζώων, όπως αναφέρεται στο Λευϊτικόν (Κεφ. Β 13) «Κάθε δώρον σας ως θυσία θα συνοδεύεται και από αλάτι, ουδέποτε θα παύσετε από τας θυσίας σας το άλας της συμφωνίας σας μετά του θεού. Εις κάθε θυσίαν σας θα προσφέρετε προς Κύριον τον θεόν σας και άλας».
11. Πριν τα καύσιμα για τα αεροπλάνα τελειοποιηθούν, το αλάτι αναμιγνύονταν με αυτά για να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη νερού πριν χρησιμοποιηθούν.
12. Το χλωριούχο νάτριο (δηλ. το αλάτι), σχηματίζεται όταν το ασταθές μεταλλικό νάτριο αντιδρά με αέρια χλωρίου. Το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι η μόνη πέτρα που καταναλώνεται σε σταθερή βάση από τους ανθρώπους.
13. Στις αρχές του 18ου αιώνα, το αλάτι στις απομακρυσμένες περιοχές της Αμερικανικής γής ήταν 4 φορές πιο ακριβό από το μοσχαρίσιο κρέας.
14. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το 6% του αλατιού χρησιμοποιείται στο φαγητό. Άλλο ένα 17% χρησιμοποιείται για την προστασία των δρόμων από τον πάγο και το χιόνι τους χειμερινούς μήνες.
15. Τον 17ο αιώνα, το αλάτι ήταν το κύριο φορτίο των πλοίων που το μετέφεραν από την Καραϊβική στην Βόρειο Αμερική για την σίτιση των σκλάβων που εργαζόταν στις φυτείες ζάχαρης.

Σχολιάστε