Οι Ιάπωνες μας παρουσιάζουν το αναπηρικό καροτσάκι του μέλλοντος.

29 Αυγ.

Την Τετάρτη που μας πέρασε, ειδικοί από τον τομέα της ιατρικής και της ρομποτικής στην Ιαπωνία παρουσίασαν ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι υψηλής τεχνολογίας που μοιάζει περισσότερο με scooter και υπόσχεται μεγαλύτερη αυτονομία.
Οι χρήστες μάλλον ιππεύουν παρά κάθονται στο τετράτροχο αυτό όχημα, το χειρίζονται μέσω ενός joystick και κρατάνε λαβές τύπου μοτοσυκλέτας την ώρα που τα γόνατα και ο θώρακας αναπαύονται σε μαξιλαράκια. Ο σχεδιασμός του οχήματος τους επιτρέπει να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν ευκολότερα από αυτό, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτα άτομα.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι μια τελείως νέα ιδέα για ένα αναπηρικό καροτσάκι», λέει ο Makoto Hashizume, επικεφαλής του κέντρου ρομποτικής έρευνας και ανάπτυξης Veda International και ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Kyushu.
«Με αυτό το όχημα, οι χρήστες μπορούν να κινούνται τριγύρω ποιο ελεύθερα και ποιο ενεργητικά χωρίς πολύ βοήθεια από άλλα άτομα».
Πρόκειται για την πρώτη εφεύρεση που παρουσιάστηκε από το κέντρο Veda και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρίας κατασκευής ρομπότ Tmsuk Co. και ερευνητών από 10 πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Όπως λένε οι εφευρέτες, δεν έχουν άμεσα σχέδια στην εμπορευματοποίηση του καινούργιου οχήματος, το οποίο θα πρέπει πρώτα να πληρεί τα κρατικά επίπεδα ασφαλείας, αλλά δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις από ιδιωτικές εταιρίες από την Ιαπωνία ή αλλού.
(Εδώ τελειώνει και η είδηση αλλά εγώ εξακολουθώ να έχω μια ένσταση στο όλο θέμα. Το κλασικό αναπηρικό καροτσάκι όπως το γνωρίζουμε, σίγουρα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και είναι ποιο κουραστικό από αυτό το hi-tech… πράγμα…, αλλά ταυτόχρονα δίνει πίσω στον χρήστη και αρκετά οφέλη που αφορούν την φυσική του κατάσταση. Μυϊκή δύναμη, αναπνοή και πάρα πολλά άλλα θα πήγαιναν κυριολεκτικά περίπατο με την χρήση ενός τέτοιου οχήματος – πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο περισσότερο ενεργητική ζωή κάνανε οι πρόγονοι μας πριν την εφεύρεση του αυτοκινήτου. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τα συμπεράσματα δικά σας.)

Πηγή: [link]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: