Είναι στην φύση μας να περπατάμε σε κύκλους.

22 Αυγ.

Αν χαθήκατε στο δάσος και αισθάνεστε ότι περπατάτε κάνοντας κύκλους, μάλλον έχετε δίκιο.
Μια καινούργια έρευνα δείχνει ότι χωρίς σημεία αναφοράς να τους καθοδηγούν, οι άνθρωποι πραγματικά κινούνται γύρω γύρω κάνοντας κυκλική πορεία.
«Το να περπατάμε σε ευθεία γραμμή φαντάζει τόσο απλό και φυσικό πράγμα αλλά αν το καλοσκεφτείτε, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι αρκετά περίπλοκο», λέει ο Jan Souman, ψυχολόγος στο ινστιτούτο βιολογικής κυβερνητικής Max Planck στην Tubingen της Γερμανίας.
«Έπειτα από αυτά τα πειράματα, δεν πρόκειται ποτέ να πάω σε ένα μεγάλο δάσος ή στην έρημο χωρίς μια πυξίδα ή ένα GPS».
Η έρευνα του Souman ξεκίνησε όταν ένα δημοφιλές επιστημονικό τηλεοπτικό σόου στην Γερμανία τον πλησίασε με μια ερώτηση τηλεθεατών: Γιατί οι άνθρωποι περπατάνε σε κύκλους όταν χαθούν? Στην αρχή ο Souman δεν ήταν σίγουρος αν αυτή η κοινή πεποίθηση ήταν αληθινή. Υποπτευόταν ότι όταν οι άνθρωποι χάνονται, απλώς λοξοδρομούν δεξιά ή αριστερά αλλά δεν περίμενε ότι κινούνται πραγματικά σε κύκλους.
Για να το διαπιστώσει, είπε σε 9 άτομα να περπατήσουν σε όσο ποιο ευθεία πορεία μπορούσαν σε μια κατεύθυνση για αρκετές ώρες. Οι 6 από αυτούς περπάτησαν σε μια δασώδη επίπεδη περιοχή της Γερμανίας και οι άλλοι 3 στην έρημο Σαχάρα νότια της Τυνησίας (μια αμμοθύελλα σταμάτησε την περαιτέρω μελέτη στην έρημο). Όλοι οι εθελοντές διέθεταν δέκτες GPS έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αναλύσουν την πορεία τους.
Τα αποτελέσματα του πειράματος που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Current Biology, έδειξαν ότι ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσπαθήσουν τα άτομα να περπατήσουν σε ευθεία πορεία, συχνά καταλήγουν να περπατάνε σε κύκλους χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι διασταυρώνονται με τα ίδια τα ίχνη τους.
Ωστόσο στα συμπεράσματα υπήρχε μια εξαίρεση.
Η κυκλική πορεία συνέβη μόνο στους 4 δασικούς περιπατητές που έπρεπε να περπατήσουν όταν ο ουρανός ήταν νεφελώδης και στον ένα της ερήμου που περπάτησε νύχτα όταν το φεγγάρι είχε δύσει. Αυτοί που μπορούσαν να δουν τον ήλιο ή τη σελήνη, κατάφεραν να κρατήσουν μια σχετικά ίσια πορεία.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι μέλισσες, τα περιστέρια και μια ποικιλία άλλων ζώων κινούνται επίσης σε στενούς κύκλους όταν δεν υπάρχουν σημεία προσανατολισμού όπως ο ήλιος. Η καινούργια μελέτη υποδηλώνει ότι, είτε έχουμε συνείδηση τι κάνουμε είτε όχι, οι άνθρωποι είμαστε εξίσου εναρμονισμένοι με αυτούς τους τύπους περιβαλλοντολογικών σημάτων. «Τα άτομα δυσκολεύονται να πουν τι έκαναν ακριβώς (για να διατηρήσουν την ευθεία πορεία», λέει ο Souman. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο από τα δεδομένα ότι με κάποιο τρόπο χρησιμοποιούν τον ήλιο».
Σε ένα άλλο μετέπειτα πείραμα, οι ερευνητές προκάλεσαν 15 άτομα να περπατήσουν σε ευθεία γραμμή με καλυμμένα τα μάτια. Όταν δεν μπορούσαν να δουν καθόλου, οι εθελοντές κατέληγαν να περπατάνε σε εκπληκτικά μικρούς κύκλους με διάμετρο μικρότερη των 20 μέτρων. Επαναλαμβάνοντας το πείραμα, οι περιπατητές κινούνταν κυκλικά προς την μια κατεύθυνση μερικές φορές και προς την αντίθετη κάποιες άλλες.
Το πείραμα αυτό κατέρριψε μια θεωρία που προϋπήρχε: ότι τα άτομα κινούνται σε κύκλους επειδή το ένα πόδι τείνει συνήθως να είναι μακρύτερο ή δυνατότερο απο το άλλο. Αντί γι’αυτό, ο Souman υποπτεύεται ότι μικρά σφάλματα στον εγκέφαλο λειτουργούν αθροιστικά μέχρι η αίσθηση του τι είναι ευθύ μετατραπεί σε κάτι κυκλικό.
Τα αποτελέσματα δεν είναι απαραιτήτως αναπάντεχα, δήλωσε ο Randy Gallistel, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey. Οι περισσότεροι που χάθηκαν και κατέληξαν νεκροί, βρέθηκαν σε απόσταση μέχρι ενός μιλίου, ακόμη και 100 μέτρων, από το σημείο που χάθηκαν. Γι’αυτό, όπως λέει ο Gallistel, αν χαθείτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σώμα σας μπορεί να καταλήξει να κάνει το αντίθετο από αυτό που έχει πρόθεση ο εγκέφαλος.
«Αν σκοπεύεται να κινηθείτε, σιγουρευτείτε ότι ξέρετε πως να κινήστε σε ευθεία γραμμή. Οι ευθείες γραμμές βοηθούν. Οι κύκλοι δεν θα σας πάνε πουθενά».

Πηγή: [link]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: