10 Παράξενα ψυχικές διαταραχές και μανίες Vol. 2

12 Αυγ.

Σε συνέχεια ενός προηγούμενο post, με τις 10 πιο παράξενα ψυχικές διαταραχές, σήμερα σας παρουσιάζουμε άλλες 10. Αυτήν την φορά, στην λίστα, υπάρχουν και μερικές σοβαρές «ασθένειες» που μπορούν να οδηγήσουν μερικές φορές και σε ακραίες λύσεις…

1. Phantom Limb Disorder

Η διαταραχή αυτή, εμφανίζεται σε άτομα που έχουν χάσει ένα από τα άκρα τους (ή ακόμα και κάποιο από τα εσωτερικά όργανα) αλλά εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση του. Το 50 – 80% των ανθρώπων που είχαν έναν ακρωτηριασμό, έζησαν αυτήν την διαταραχή. Ο πάσχων πολύ συχνά αισθάνεται πόνο, φαγούρα και έχει την αίσθηση ότι το ακρωτηριασμένο μέλος του εξακολουθεί να υπάρχει. Μερικοί πάσχοντες επίσης, πιστεύουν ότι το άκρο ενεργεί ανεξάρτητα από τη θέλησή τους. Αυτή η αναταραχή αντιμετωπίζεται συχνά με τη θεραπεία εικονικής πραγματικότητας.

2. Body Integrity Identity Disorder

Αυτή η διαταραχή είναι επίσης γνωστή και ως «Amputee Identity Disorder». Τα άτομα που πάσχουν απ΄αυτήν την διαταραχή, έχουν την τάση να θέλουν να ακρωτηριάσουν ένα υγιές μέρος του σώματος τους. Σε μερικές περιπτώσεις, ο πάσχων έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να έχει ακρωτηριάσει κάποιο από τα άκρα του. Μερικοί πάσχοντες επίσης, έχουν σεξουαλικά φετίχ στα οποία περιλαμβάνονται και οι ανάπηροι. Μερικοί χειρούργοι έχουν προβεί σε ακρωτηριασμούς άκρων σε άτομα που έχουν αυτήν την διαταραχή, μια ιδιαίτερα αμφισβητούμενη κίνηση, αφού οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους με την προηγούμενη διαταραχή για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους.

3. Mythomania

Η Μυθομανία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε άτομα που λένε ψέματα χωρίς προφανές κίνητρο. Ένας «παθολογικός ψεύτης» είναι κάποιος που εξωραΐζει συχνά τις ιστορίες του/της με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρεί, ότι θα εντυπωσιάσει τους ακροατές του.
Ένας παθολογικός ψεύτης είναι διαφορετικός από έναν κανονικό ψεύτη δεδομένου ότι ένας παθολογικός ψεύτης θεωρεί αληθινό το ψέμα που λέει, τουλάχιστον στο κοινό που τον παρακολουθεί.

4. Somatoparaphrenia

Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που βιώνει ο ασθενείς, ο οποίος ξαφνικά πιστεύει ότι ένα μέλος του σώματος του ή και μια ολόκληρο πλευρά, δεν ανήκει σ΄ αυτόν. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να πιστεύει ότι το χέρι του ανήκει στο γιατρό, ή ότι ανήκει σε άλλον ασθενή που το άφησε πίσω. Μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με προθαλαμικές θερμιδικές διεγέρσεις (εκχύσεις ζεστού νερού στο αυτί του ασθενούς με ειδικό τρόπο). Οι περισσότεροι από αυτούς, ζητούν τον ακρωτηριασμό αυτού του μέλους. Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε μια σειρά από σχέδια που έφτιαξαν άτομα που υποφέρουν από αυτήν την διαταραχή.

5. Munchausen Syndrome

Το σύνδρομο Munchausen είναι μια ψυχιατρική διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής έχει συμπτώματα μιας ψεύτικης ασθένειας ή μια κανονικής ασθένειας ή ένα ψυχολογικό τραύμα προκειμένου να εφιστήσει την προσοχή ή την συμπόνοια των γύρων του. Ανήκει στην κατηγορία των «προσποιητικών αναταραχών» που περιλαμβάνει τις «ασθένειες» των οποίων τα συμπτώματα είναι είτε φανταστικά είτε πλαστογραφημένα από πραγματικές ασθένειες. Είναι επίσης γνωστό ως «σύνδρομο εθισμού στα νοσοκομεία».

6. Alice in Wonderland Syndrome

Είναι μια γνωστή «ασθένεια» στους χρήστες ναρκωτικών: AIWS ή Micropsia είναι ένας όρος στον οποίο η αίσθηση ενός ασθενή για τον χώρο και τα γύρω του αντικείμενα και πρόσωπα είναι διαστρεβλωμένη. Ένας ασθενής μπορεί να αντιληφθεί τους ανθρώπους, τα μέλη των ανθρώπων ή του σώματος του, τα ζώα και τα άψυχα αντικείμενα, μικρότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ένα άλλο όνομα για το σύνδρομο αυτό είναι το «Lilliput» ή «παραισθήσεις Lilliputian».

7. Neglect Syndrome

Στο σύνδρομο παραμέλησης, ο ασθενής χάνει την ικανότητα να δώσει την ίδια προσοχή και στις δύο πλευρές του χώρου. Παραδείγματος χάριν, ένας ασθενής μπορεί να ξυρίσει το μισό πρόσωπο του, αλλά να έχει την εντύπωση ότι το ξύρισε ολόκληρο. Κατά την διάρκεια σχεδιασμού ενός ρολογιού, ο ασθενής, θα φτιάξει έναν κύκλο και θα τοποθετήσει όλους τους αριθμούς στην μια πλευρά. Το σύνδρομο παραμέλησης συχνά προκαλείται από ζημία στο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, π.χ. μετά από χτύπημα.

8. Kleptomania

Η κλεπτομανία είναι μια «ασθένεια» στην οποία ένα άτομο έχει μεγάλη δυσκολία στο να αντισταθεί να κλέψει κάτι. Η κλεπτομανία αρχίζει συνήθως στην εφηβεία και συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. Οι κλεπτομανείς κλέβουν συνήθως πράγματα μικρής αξίας και μερικοί τείνουν να κλέβουν τα ίδια πράγματα επανειλημμένα.

9. Foreign Accent Syndrome

Το σύνδρομο αυτό είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι και έχουν κάνει ζημιά στον εγκέφαλο τους. Όταν ένα άτομο πάσχει από αυτό το σύνδρομο, μιλάει τη μητρική του γλώσσα με μια ξένη προφορά. Έχουν υπάρξει 50 καταγραμμένες περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου μεταξύ του 1941 και 2006.

10. Genital Retraction Syndrome

Πρόκειται για μια παράξενη διαταραχή, στην οποία ο πάσχων πιστεύει ότι τα γεννητικά του όργανά (το στήθη στην περίπτωση των γυναικών) συρρικνώνονται, χώνονται μέσα στο σώμα, ή μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς. Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις αυτής της διαταραχής, μεταξύ πολλών ανθρώπων συγχρόνως, το οποίο οι ειδικοί το ονόμασαν «πανικό πεών». Τα ξεσπάσματα του πανικού πεών εμφανίστηκαν στην Κίνα το 1948, το 1955, το 1966, το 1974 και το 1984/85.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: