11 από τις πιο παράξενες δίαιτες.

24 Ιολ.

Προκειμένου να χάσουν βάρος κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φτάσουν σε ακραίες λύσεις, που τις περισσότερες φορές κάνουν μεγαλύτερο κακό στην υγεία τους, απ’ ότι καλό. Σήμερα σας παρουσιάζω 11 δίαιτες, από τις πιο ακραίες, των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβητούνται έντονα από την ιατρική κοινότητα.

Μακροβιοτική δίαιτα.
Η μακροβιοτική δίαιτα (Macrobiotic Diet) είναι στην πραγματικά αρκετά αρχαία. Περιλαμβάνει την κατανάλωση σιταριού ως βασική διατροφή και συμπληρώνεται με άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα όσπρια και αποφεύγει την χρήση των επεξεργασμένων ή καθαρισμένων τροφίμων. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα παράξενη αυτή η δίαιτα εάν δεν είχε μια αξιοπρόσεχτη ιδιορρυθμία:
Κάποιοι οπαδοί της μακροβιοτικής δίαιτας, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα κάνει καλό στην υγεία. Οι μη-μακροβιοτικές τροφές όπως υποστηρίζουν, είναι αυτές που προκαλούν τον καρκίνο, ακόμα και σε αυτούς που δεν καπνίζουν.

Σούπα λαχανικών.
Η σούπας λάχανων (The Cabbage soup) είναι μια ριζική διατροφή για απώλεια βάρους που αφορά την κατανάλωση μιας λίγων θερμίδων σούπας λάχανων για μια περίοδο επτά ημερών. Η διατροφή είναι πραγματικά, εκπληκτικά δημοφιλής και έχει πολλούς υποστηριχτές. Η προέλευση της δίαιτας αυτής είναι άγνωστη, αλλά κέρδισε τη δημοτικότητα της με το όνομα «faxlore» στη δεκαετία του ’80, επειδή διαδόθηκε μέσω των fax. Η δίαιτα αυτή, σχεδόν παγκοσμίως, καταδικάζεται από τους γιατρούς δεδομένου ότι στερείται οποιαδήποτε σημαντική διατροφή και η απώλεια βάρους είναι συνήθως εξαιτίας της απώλειας του νερού του σώματος και επομένως, δεν είναι μόνιμη. Το ότι χρησιμοποιείτε στα νοσοκομεία για να μειώσει το βάρος στους ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, ασφαλώς και δεν ισχύει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δοκιμάζουν αυτήν την δίαιτα υποφέρουν από ζαλάδες και ατονία του οργανισμού τους. Η πιο κοινή παρενέργεια είναι το flatulence, ή απλά, τα πολλά «αέρια».

Παλαιολιθική δίαιτα.
Η παλαιολιθική δίαιτα (Paleolithic Diet) είναι βασισμένη στη κατανάλωση άγριων φυτών και ζώων που κατανάλωνε ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της περιόδου της παλαιολιθικής εποχής. Περίπου 2.5 εκατομμύρια χρόνια πριν και τελειώνει πριν από περίπου 10.000 χρόνια, πριν δηλαδή την ανάπτυξη της γεωργίας. Οι υπερασπιστές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι δεν είχαν ασθένειες, όπως στην εποχή μας, επομένως, η διατροφή τους πρέπει να ήταν αυτή που τους κρατούσε μακριά από τις ασθένειες. Βασισμένη πλέον στα διαθέσιμα σύγχρονα τρόφιμα, η «σύγχρονη» παλαιολιθική διατροφή αποτελείται κυρίως από κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ρίζες και καρύδια. Αποκλείονται τα σιτηρά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλάτι (και όπου μπορεί να μπει), η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα έλαια.

Fruitarianism
Η Fruitarianism diet είναι μια δίαιτα που αποτελείται αποκλειστικά από φρούτα. Για να θεωρηθεί κάποιος fruitarian, θα πρέπει η διατροφή του να περιλαμβάνει σε φρούτα τουλάχιστον το 75%. Μερικοί fruitarians θεωρούν ότι η fruitarianism ήταν η αρχική διατροφή της ανθρωπότητας επί Αδάμ και Εύας, όπως αναφέρει και το βιβλίο της γένεσης 1:29.
Μια fruitarian διατροφή μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στο ασβέστιο, τις πρωτεΐνες, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D, τις περισσότερες βιταμίνες Β (ειδικά την Β-12) και στα σημαντικά λιπαρά οξέα.

Η δίαιτα της βίβλου
Η δίαιτα της βίβλου (Bible Diet) είναι βασισμένη στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι είτε απαγορευμένα είτε αποδεκτά από τον Θεό. Ο κύριος υποστηρικτής της διατροφής της Βίβλου είναι ο Jordan S. Rubin, ο οποίος υποστηρίζει ότι η διατροφή αυτή, ήταν υπεύθυνη για την θεραπεία του από μια σοβαρή ασθένεια στην ηλικία των19 ετών. Το 2004 ο Ηνωμένος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων διέταξε την εταιρεία του, «Rubin’s company Garden of Life, Inc», να σταματήσει τις αβάσιμες πληροφορίες για οκτώ προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής. Η διατροφή που προτείνει ο Rubin αρχίζει και τελειώνει κάθε ημέρα με τις προσευχές της ημέρας των ευχαριστιών, της θεραπείας, και της ικεσίας. Τα άτομα πρέπει να εκτελέσουν τις ασκήσεις, «σκοπός ζωής», για δύο έως πέντε λεπτά προτού ξεκινήσουν μια αγχωτική μέρα. Για να επιτευχθούν τα μέγιστα πνευματικά οφέλη, προτείνεται να προσεύχονται κάθε φορά που η πείνα τους γίνεται έντονη. Η διατροφή χωρίζεται σε τρεις φάσεις, στις οποίες σταδιακά περιορίζονται τα κρέατα, όπως το χοιρινό, το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα κ.α. και στην συνέχεια απαγορεύεται οριστικά η κατανάλωση τους. Ακολουθούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία και αυτά με την σειρά τους περιορίζονται, μέχρι την τελική πλήρη απαγόρευση τους.

Shangri-La δίαιτα
Για τους ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό, η διατροφή Shangri-La είναι θεόσταλτη. Βασικά, μπορείτε να φάτε ότι επιθυμείτε. Η αρχή πίσω από αυτήν την διατροφή είναι ότι το σώμα έχει ένα καθορισμένο σημείο (set point), το βάρος δηλαδή που θέλει να διατηρήσει και η όρεξη συγκρατείται από το σώμα, για να εξασφαλίσει ότι θα μείνετε στο καθορισμένο σημείο σας. Ο εφευρέτης της διατροφής, Seth Roberts, λέει ότι μπορείτε να χαμηλώσετε το καθορισμένο σημείο σας χρησιμοποιώντας τη μέθοδό του. Με αυτόν τον τρόπο, ελαττώνετε την όρεξη σας και τελικά το βάρος σας. Η μέθοδος; Καθημερινά πρέπει να πίνετε 100-400 θερμίδες από παρθένο ελαιόλαδο χαμηλών θερμίδων ή ζαχαρόνερο, αφήνοντας ένα κενό 2 ωρών, χωρίς να έχετε επαφή αυτό το διάστημα, με καμιά άλλη γεύση. (εξαιρείτε το κάπνισμα).
Η κατανάλωση χωρίς άρωμα πρόσθετων θερμίδων, υποθετικά χαμηλώνει το καθορισμένο σημείο. Ενώ υπάρχουν μερικοί υποστηρικτές της μεθόδου (η οποία έχει κερδίσει μια θέση στον κατάλογο των best-seller στους New York Times), οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η διατροφή αυτή, στερείτε επιστημονικών στοιχείων.

Fletcherizing
O Horace Fletcher στις αρχές του 20ού αιώνα παρουσίασε μια νέα δίαιτα με το όνομα : Fletcherizing. Σε αυτήν την δίαιτα, θα πρέπει να μασάτε την κάθε μπουκιά σας 32 φορές, κρατώντας ταυτόχρονα το κεφάλι σας γερμένο προς τα εμπρός. Μετά από το μάσημα, το ανασήκωμα του κεφαλιού θα επιτρέψει το περιεχόμενο του στόματός να γλιστρήσει στον λαιμό. Οποιαδήποτε τροφή δεν γλιστρήσει, πρέπει να την φτύσετε. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα υγρά και απαγορεύεται να φάτε όταν είστε λυπημένος. Ο Fletched πέθανε εκατομμυριούχος σε ηλικία 69 ετών με την πλειοψηφία της προέλευσης των χρημάτων του, από την προώθηση της διατροφής του που ήταν πολύ δημοφιλής.

Breatharianism
Στην Breatharianism δίαιτα καταναλώνετε το εξής : Τίποτα. Ο γνήσιος Breatharianism, ζει μόνο αναπνέοντας. Μερικοί από τους υποστηριχτές αυτής της δίαιτας, πιστεύουν ότι την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα την παίρνουν από τον ήλιο ή από μια «ζωτική δύναμη» που αποκαλείτε prana. Το ίδρυμα Breatharian της Αμερικής που προωθεί τη διατροφή αυτή, προσφέρει ένα χώρο εργασίας για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε και να μπείτε σιγά-σιγά στην πράξη με περίπου 10.000 δολάρια! Περιστασιακά ο Wiley Brooks, ο ιδρυτής της εταιρείας, τρώει cheeseburger και μια coke διαίτης, υποστηρίζοντας ότι επειδή τον περιβάλει ο πολιτισμός και τα άχρηστα φαγητά του, η κατανάλωση τους, δημιουργεί ισορροπία στον οργανισμό! Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτήν την «διατροφή».

Η δίαιτα της ωραίας κοιμωμένης.
Όπως λέει και το όνομά της, αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει ύπνο. Πολύ ύπνο. Η ιδέα πίσω από αυτήν την δίαιτα είναι ότι εάν κοιμάστε, δεν τρώτε! Συνεπώς, οι υποστηριχτές αυτής της θεωρίας, παίρνουν ισχυρά υπνωτικά χάπια και κοιμούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να χάσουν βάρος. Προφανώς η δίαιτα λειτουργεί, αλλά είναι και πολύ ανθυγιεινή. Η δίαιτα διατυπώθηκε αρχικά στη δεκαετία του ’70 και ήταν αρκετά δημοφιλής.

Η δίαιτα της ταινίας.
Σε αυτήν την δίαιτα, καταπίνετε έναν σκουλήκι που ονομάζεται «tapeworm», η γνωστή ταινία, και το αφήνετε να μεγαλώσει στο σώμα σας. Όταν φτάσει στο σημείο ωρίμανσης, το αφαιρείτε. Οι υποστηριχτές αυτής της δίαιτας, βεβαιώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να χάσουν 500-900 γραμμάρια την εβδομάδα χρησιμοποιώντας τη μέθοδό τους. Επειδή είναι παράνομο να εισαχθούν τα tapeworms στις ΗΠΑ, μερικές οργανώσεις χρησιμοποιούν αγροκτήματα στην Αφρική και το Μεξικό, όπου οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν για να μολυνθούν με το παράσιτο. Σε αυτά τα αγροκτήματα, οι αγελάδες είναι σκόπιμα μολυσμένες με το σκουλήκι για να γίνεται η συγκομιδή για την ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτή η δίαιτα βασίζεται στο ότι μόλις φάμε, το σκουλήκι, το οποίο προσκολλάτε στο έντερο, απορροφά τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα που τρώμε.

Η δίαιτα της τελευταίας ευκαιρίας
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος, που αναπτύχθηκε από το Δρ. Robert Linn στη δεκαετία του ’70, όσοι ήθελαν να χάσουν βάρος, έπιναν αρκετές φορές ημερησίως ένα ποτό που είχε παρασκευάσει ο ίδιος ο Linn και το αποκαλούσε Prolinn. Ήταν μια πρωτεΐνη σε υγρή μορφή που παρείχε λιγότερες από 400 θερμίδες ημερησίως και αποτελούνταν από κέρατα ζώων, οπλές, τένοντες, κόκαλα και άλλα υποπροϊόντα σφαγείων, με προσθήκη τεχνητής γεύσης και χρώμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: