Το πρώτο συνθετικό δέντρο.

17 Ιολ.

Επιστήμονες σχεδίασαν ένα συνθετικό δένδρο που παγιδεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες εκπομπές του αερίου αυτού. Η συσκευή φυσικά δεν μοιάζει με δέντρο, μάλλον μοιάζει με ένα μικρό κτίριο, αλλά μπορεί να συλλέξει διοξείδιο περίπου 1000 φορές γρηγορότερα από ένα πραγματικό δέντρο.
Ένα συνθετικό δέντρο μπορεί να απορροφήσει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα, ποσό ισοδύναμο με αυτό που παράγεται από περίπου 20 αυτοκίνητα. Αφού παγιδευτεί σε έναν θάλαμο, το διοξείδιο συμπιέζεται και αποθηκεύεται σε υγρή μορφή.
Ο καθηγητής Klaus Lackner από το πανεπιστήμιο Columbia, εργάζεται σε αυτήν την ιδέα από το 1998 και πρόσφατα συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ, Steven Chu, για να συζητήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου. Μέσω της εταιρίας του Global Research Technologies που εδρεύει στην Tucson, ο Lackner κατασκεύασε ένα αρχικό μοντέλο και ελπίζει να διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο σε τρία χρόνια από τώρα.
Κάθε ένα τέτοιο «δέντρο» θα κοστίζει περίπου 30.000 δολλάρια. Επειδή όμως θα απαιτεί και το ίδιο ενέργεια για να λειτουργήσει, ο Lackner υπολογίζει ότι για κάθε 1000 κιλά διοξειδίου που θα συγκεντρώνει, θα εκπέμπονται 200 κιλά στην ατμόσφαιρα, διατηρώντας έτσι μια πραγματική απόδοση 800 κιλών.

Πηγή: [link]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: