Αναπνέοντας στο… νερό!

26 Ιον.

Όσοι έχετε δει την ταινία The Abyss (η άβυσσος), θα θυμάστε ότι για να μπορέσει ο Ed Harris να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος, έπρεπε να γεμίσουν την στολή του με ένα ειδικό υγρό, στο οποίο μπορούσε να αναπνέει κανονικά.
Θυμάστε και την επίδειξη που του έκαναν με το ποντίκι?
Ε, λοιπόν, αυτό το υγρό υπάρχει! Πρόκειται για ένα υγρό με βάση το Perfluorocarbon και περιέχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, κάνοντας -πιθανόν- εφικτή την αναπνοή μέσα σε υγρό. Perfluorocarbons είναι ουσιαστικά υδρογονάνθρακες στους οποίους τα άτομα υδρογόνου έχουν αντικατασταθεί από άτομα φθορίου.
Τα αρχικά πειράματα διεξήχθαν στην δεκαετία του ’60 σε ποντίκια, στα οποία είχε ένα βαθμό επιτυχίας.
Τα ποντίκια κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στο υγρό, αναπνέοντας κανονικά για αρκετές ώρες. Παρόλα αυτά όμως, μετά από λίγες ώρες ή μέρες, όλα πέθαιναν. Αιτία ήταν διάφορες λοιμώξεις στην αναπνευστική οδό για τις οποίες οι επιστήμονες κατηγόρησαν τις ακαθαρσίες που υπήρχαν στο υγρό και τις οποίες τα ποντίκια κατάπιναν καθώς ανέπνεαν (κυριολεκτικά δηλαδή είχαν χεστεί από τον φόβο τους).
Που χρησιμοποιείται?
Εκτός για τον αργό θάνατο των τρωκτικών, χρησιμοποιείται στους υπέρηχους και για την παρασκευή τεχνητού αίματος. Κάτι που πρέπει να αναφέρω είναι και η οικολογική πλευρά του θέματος αφού είναι 6.500 φορές πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: