Έχει ημερομηνία λήξης μια φιλία???

3 Ιον.

Η απάντηση είναι «ναι» σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη. Αν και η φιλία από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείτο ως η μεγαλύτερη αρετή και υπάρχουν παραδείγματα φιλίας που έμειναν για πάντα στην ιστορία, σήμερα που όλα είναι μετρήσιμα, οι επιστήμονες υπολόγισαν το χρονικό διάστημα που μπορούν να διαρκέσουν οι φιλίες στο σύγχρονο περιβάλλον.

Σε επτά χρόνια, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι χάνουν περίπου τα μισά άτομα του στενού περιβάλλοντός τους, αποφάνθηκε ο ολλανδός κοινωνιολόγος Γκέραλντ Μόλενχορστ από το πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο οποίος μελέτησε τις συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται και εξελίσσονται τα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα των ανθρώπων. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτό που ονομάζουμε σήμερα φιλία, δηλαδή ο «κύκλος» των γνωστών και γενικότερα τα προσωπικά «δίκτυα» που έχει ένας άνθρωπος, δεν είναι απαραίτητο να σχηματίζονται αποκλειστικά στη βάση προσωπικών επιλογών, αλλά εξαρτώνται και περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες που έχει ένα άτομο να συναντήσει άλλους ανθρώπους, καθώς και από το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και τους τόπους όπου αυτές οι επαφές λαμβάνουν χώρα.

Παράλληλα πολλοί επιστήμονες, ιδίως Αμερικανοί,ισχυρίζονται ότι τα προσωπικά δίκτυα σταδιακά συρρικνώνονται. Ωστόσο ο Μόλενχορστ διαφωνεί και από τις έρευνές του συμπέρανε ότι μπορεί μεν κατά την επταετία να έχουν χαθεί περίπου οι μισοί φίλοι και γνωστοί κάποιου, αλλά έχουν σταδιακά αντικατασταθεί από άλλους, με αποτέλεσμα ο μέσος αριθμός ατόμων που απαρτίζουν τα προσωπικά δίκτυα των ανθρώπων, να παραμένει εντυπωσιακά σταθερός στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, μετά από επτά χρόνια μόνο το 48% των φίλων και γνωστών,δηλαδή ένας στους δύο, παραμένει μέλος του προσωπικού δικτύου, ενώ μόνο το 30%, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις, συνεχίζει να έχει πραγματικό ενεργό φιλικό ρόλο, ως συμπαραστάτης, βοηθός και τακτικός συνομιλητής κάποιου. Το 70% έχουν πια χάσει αυτές τις ιδιότητες. Από αυτούς, το 52% έχουν, μετά την επταετία φύγει πια τελείως από το προσωπικό «δίκτυο» κάποιου, ενώ το υπόλοιπο 22% είναι ακόμα μέλη του δικτύου, αλλά σε περιφερειακό πια ρόλο.

Πηγή: [link]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: