Η μόλυνση μπορεί να αλλάξει το DNA σε 3 μόνο ημέρες.

18 Μάι.

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να επιφέρει όλεθρο στα γονίδια του DNA μας που επαναπρογραμματίζονται μέσα σε μόλις τρεις μέρες και να προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Αυτό μας λέει μια καινούργια μελέτη από την Andrea Baccarelli, του πανεπιστημίου του Μιλάνου, η οποία ανίχνευσε την ζημιά στο DNA 63 εργατών σε βιομηχανία ατσαλιού στην Brescia της Ιταλίας που κάτω από τις συνήθεις συνθήκες εργασίας τους, ήταν εκτεθειμένοι σε σωματίδια ύλης.
Η ίδια βλάβη μπορεί να επέλθει και σε κατοίκους πόλεων που αναπνέουν κανονικό αέρα, λένε οι ερευνητές.
Τα σωματίδια περιλαμβάνουν μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης, μετάλλου και αιθάλης τα οποία μπορούν να εισέλθουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Η έκθεση σε αυτά έχει συνδεθεί με ασθένειες του αναπνευστικού, καρκίνο των πνευμόνων και καρδιακά προβλήματα.
Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά για το πως η εισπνοή των σωματιδίων αυτών προκαλεί όλες αυτές τις βλάβες αλλά βρήκαν ότι το DNA των εργατών καταστρεφόταν από μια διαδικασία γνωστή ως metylation, μια βιολογική διεργασία στην οποία τα γονίδια οργανώνονται σε διαφορετικά χημικά γκρουπ. Λιγότερα γκρουπ σημαίνει ότι λιγότερα γονίδια «εκφράζονται» (σχηματίζουν πρωτεΐνες), μια κρίσιμη για την λειτουργία του σώματος διαδικασία.

Πηγή: [link]

Σχολιάστε