Διακοπή της σύνδεσης στο Internet σε όσους κατεβάζουν παράνομα…

14 Μάι.

Υιοθετήθηκε χθες οριστικά στη Γαλλία με την ψήφο της Γερουσίας το σχέδιο νόμου για το ίντερνετ, το οποίο προβλέπει τη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο των ατόμων που “κατεβάζουν” παράνομα ταινίες και μουσική. Οι γερουσιαστές ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή 189 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά, το σχέδιο αυτό νόμου το οποίο είχε υιοθετηθεί την Τρίτη, από την Εθνοσυνέλευση. Η Γαλλία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει δια νόμου τη διακοπή της πρόσβασης στο Ίντερνετ για αυτούς που “κατεβάζουν” παράνομα πολιτιστικά προϊόντα. Η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις υποτροπής μετά την αποστολή προειδοποιητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας πολιτιστικών προϊόντων, παρά μόνον ισχύει μια γενική υποχρέωση για τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, οποιοδήποτε μέσο κι αν χρησιμοποιείται για την αντιγραφή του έργου τους.

Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισε σήμερα στη γαλλική Γερουσία η πλειοψηφία του κυβερνώντος UMP και των κεντρώων συμμάχων του, ενώ τα αντιπολιτευόμενα PCF και PS επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Πριν από έναν μήνα και προς έκπληξη όλων το νομοσχέδιο αυτό είχε απορριφθεί από την Εθνοσυνέλευση, απ’ όπου απουσίαζε η πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε σπεύσει τότε να καταδικάσει τις “φαιδρές μηχανορραφίες” της αντιπολίτευσης και είχε επαναδιατυπώσει την πρόθεσή του να υιοθετηθεί το κείμενο, το οποίο έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Γαλλία γύρω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και την πρόσβαση σε πολιτιστικά προϊόντα στο Ίντερνετ.

Αντιδράσεις
Σύμφωνα με τους επικριτές του, οι οποίοι προέρχονται και από τους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο νόμος αυτός θα καταφέρει επίθεση στις ελευθερίες και στην προσωπική ζωή και δεν θα φέρει κανένα επιπρόσθετο εισόδημα στους καλλιτέχνες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα γνωστοποίησε εξάλλου την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του κειμένου.
Η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για τις νέες τεχνολογίες Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τίποτε στο γαλλικό σχέδιο νόμου που να έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, ακόμη κι αν αυτό τη δυσαρεστεί “πολιτικά”.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα την αντίθεσή του στο γαλλικό σχέδιο νόμου, υιοθετώντας τροπολογία βάσει της οποίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ δεν μπορούν να περιοριστούν “χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών αρχών”.
Βάσει του γαλλικού σχεδίου νόμου, οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων λαμβάνονται από διοικητική αρχή.


Πηγες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: