Τα πιο ακριβά βιβλία που βγήκαν ποτέ σε δημοπρασία.

5 Μάι.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μερικές φορές απίστευτα χρηματικά ποσά προκειμένου να αποκτήσουν κάτι συλλεκτικό. Εκτός από τους πίνακες και τα κρασιά, μια κατηγορία που έχει μανιακούς συλλέκτες, είναι και τα βιβλία. Πόσο μπορεί να κοστίσει όμως ένα βιβλίο? Εξαρτάται από την έκδοση, την παλαιότητα και το πόσα αντίγραφα κυκλοφορούν. Σήμερα, τα psaxtiria σας παρουσιάζουν 8 από τα πιο ακριβοπληρωμένα βιβλία του κόσμου.

$781,000 – Gerardus Mercator’s “Atlas”
Ένας χαρτογράφος από τη Γαλλία, ο Mercator ήταν υπεύθυνος για το πρώτο βιβλίο που αποκαλείται «άτλαντας». Ο άτλαντας του 1595 πουλήθηκε στη δημοπρασία Sotheby, για 781.000 δολάρια! Ο Mercator ήταν επίσης διάσημος για τη μέθοδο που εφηύρε της προβολής της σφαιρικότητας της γης σε έναν επίπεδο χάρτη, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

$1.9 million – The 13th Amendment

1,9 εκατομμύρια δολάρια για ένα αντίγραφο της 13ης τροποποίησης του Αμερικανικού συντάγματος. Το έγγραφο, που δηλώνει ότι όλοι οι σκλάβοι θα είναι ελεύθεροι και το οποίο έφερε το «τέλος» της σκλαβιάς, υπογράφηκε και από τον Abraham Lincoln.

$3.9 million – Ptolemy’s “Geographia” (aka “Cosmographia”)

Παγκοσμίως, είναι ο πρώτος τυπωμένος άτλαντα. Τυπώθηκε το 1477 από τον Ptolemy. Βγήκε σε δημοπρασία το 2006 αφότου πέθανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ένας Λόρδος ονόματι Wardington.

$4.7 million – Henri Louis Duhamel du Monceau’s “Traité des arbres fruitiers” (“Treatise on Fruit Trees”)

Ένας τόμος, ο πέμπτος, που γράφτηκε τον 18ο αιώνα και αναφέρεται εξ’ ολοκλήρου στα οπωροφόρα δέντρα και περιέχει μερικές μεγάλες φωτογραφίες φτιαγμένες από τον Pierre Antoine Poiteau και τον Pierre Jean François Turpin. Αυτό το βιβλίο, πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2006 από τον Pierre Bergé στις Βρυξέλλες στην εκπληκτική τιμή των 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά τα χρήματα για να πάρετε μια απεικόνιση 16 διαφορετικών ειδών οπωροφόρων δέντρων που συνοδεύονται από λεπτομερές επιστημονικό κείμενο.

$5 million – William Shakespeare’s “Comedies, Histories & Tragedies” or “First Folio”

Συχνά αναφερόμενο ως «the First Folio», είναι μια περιεκτική συλλογή από 36 έργα του Shakespeare και είναι επίσης γνωστό ώς «η βίβλος των ηθοποιών» επειδή, όπως πολλοί πιστεύουν, αποτελεί την πιο ακριβή πηγή πληροφοριών για το πως πρέπει να ερμηνεύονται τα έργα, με βάση την ερμηνεία των βάρδων της εποχής. Ένα πλήρες αντίγραφο δημοπρατήθηκε το 2006 για χοντρικά 5 εκατομμύρια δολάρια, οστόσο στα μέσα του 2008 ένα αντίγραφο που κλάπηκε από το πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία το 1998, ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν ο κλέφτης ζήτησε από την βιβλιοθήκη του Shakespeare στην Ουάσιγκτον να αξιολογήσει το έργο, με την εκτίμηση να ανέρχεται σε περίπου 21.4 εκατομμύρια δολάρια. Όμως επειδή δεν πουλήθηκε για ένα τόσο μεγάλο ποσό, δεν μπορεί να τοποθετηθεί υψηλότερα σε αυτή τη λίστα.

$8.8 million – John James Audubon’s “Birds of America”

Μια συλλογή που περιέχει τις επιστημονικές περιγραφές των ενδημικών πουλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα έργα ζωγραφικής και τα σχέδια που συνοδεύουν τις περιγραφές αυτές, αριστούργημα του φυσιοδίφη John James Audubon’s. Ένα αντίγραφο πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2000, αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 8.8 εκατομμυρίων δολαρίων και δεδομένου ότι αυτό το βιβλίο έγινε χρησιμοποιώντας εγχάρακτες πλάκες, πρόκειται από τεχνικής απόψεως για ένα τυπωμένο βιβλίο, διατηρώντας έτσι το ρεκόρ για το πιο ακριβοπληρωμένο τυπωμένο βιβλίο. (Τα πρώτα δυο σε αυτήν την λίστα είναι γραμμένα με το χέρι).

$20.1 million/$11.6 million – Gospels of Henry the Lion

Αν και οι πηγές φαίνονται να ποικίλλουν όσο αναφορά την τιμή, ανήκει στα δυο ακριβότερα βιβλία που πωλήθηκαν ποτέ. Αυτό το έργο τέχνης, ανατέθηκε από τον Henry the Lion, δούκα της Σαξονίας, περίπου το 1188 στους μοναχούς του Benedictine Helmarshausen Abbey του καθεδρικού ναού του Brunswick. Το Ευαγγελικό βιβλίο περιέχει 266 χειρόγραφες σελίδες, με 50 από αυτές πλήρως εικονογραφημένες με φύλλα χρυσού και χρώματα. Το βιβλίο βγήκε σε δημοπρασία το 1983 και διάφοροι ιδιώτες και χορηγοί συγκέντρωσαν τα χρήματα για να κρατήσουν αυτόν τον θησαυρό στη Γερμανία.

$30.8 million – Leonardo da Vinci’s “Codex Leicester”
Ο Codex αποτελεί μια συλλογή των επιστημονικών χειρογράφων και σχεδίων του Leonardo da Vinci και θεωρείται το πιο διάσημο από όλα τα έργα του διάσημου εφευρέτη. Αυτός ο τόσο σημαντικός επιστημονικός και πολιτιστικός θησαυρός ανήκε σε έναν εύπορο συλλέκτη με το όνομα Armand Hammer ( γι’ αυτό και ο κώδικας είναι γνωστός και ως Codex Hammer ). Ωστόσο, το 1994, ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates, τον αγόρασε καταβάλλοντας αυτό το μυθικό ποσό όταν βγήκε σε δημοπρασία, κάνοντας το το πιο ακριβοπληρωμένο βιβλίο/συλλογή στην ιστορία. Στην συνέχεια τον ονόμασε Codex Leicester (πιθανώς προς τιμή του Thomas Coke, του τελευταίου κόμη του Leicester, ο οποίος αγόρασε τον κώδικα το 1717).
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: