Το παράσιτο που ίσως να έχει επηρεάσει καθοριστικά την ανθρώπινη ιστορία.

4 Μάι.

Ο Kevin Lafferty είναι ένας επιστήμονας που ειδικεύεται στον ρόλο των παρασίτων επάνω στην οικολογία των ζώων και εργάζεται με την Αμερικανική επιθεώρηση γεωλογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Το τηλέφωνο του Lafferty τον τελευταίο καιρό δεν έχει σταματήσει να χτυπάει, από τότε που δημοσίευσε μια από τις πιο παράξενες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Η θεωρία που έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον παγκοσμίως, υποστηρίζει ότι ένα «έξυπνο» παράσιτο που προέρχεται από τις γάτες, μπορεί να μεταβάλλει τις ανθρώπινες κοινωνίες σε μαζικό επίπεδο. Το παράσιτο με το όνομα Toxoplasma gondii, έχει μεταδοθεί έμμεσα από τις γάτες σε περίπου τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ανθρώπινη προσωπικότητα με διάφορους τρόπους.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι μολυσμένες με το παράσιτο τείνουν να είναι πιο θερμές, εξωστρεφείς και περιποιητικές, ενώ οι μολυσμένοι άντρες τείνουν να είναι λιγότερο ευφυείς. Ωστόσο, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζονται να είναι πιο επιρρεπή στο να αισθάνονται ενοχές και ανασφάλεια. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το παράσιτο με την σχιζοφρένεια στους ενήλικες και με συμπτώματα που μοιάζουν με μέτριου βαθμού γρίπη η οποία μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερη σε έμβρυα και βρέφη. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύουν ότι υψηλά επίπεδα του παρασίτου, επιφέρουν υπερκινητικότητα και χαμηλό IQ στα παιδιά.
Ο Lafferty, βασισμένος σε έρευνα επιστημόνων από την Τσεχία, έριξε μια προσεκτική ματιά στις περιοχές της υφηλίου στις οποίες τα επίπεδα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλά ή αρκετά χαμηλά. Στην Βραζιλία για παράδειγμα, 2 στις 3 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης είναι μολυσμένες ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι μόλις 1 στις 8. Αυτό τον οδήγησε στην δημοσίευση μιας μελέτης τον περασμένο Αύγουστο του 2006 στο περιοδικό Proccedings of the Royal Society, που υποστήριζε ότι η συνολική προσωπικότητα, ή αυτό που οι κοινωνίες τείνουν να είναι, σχεδόν ταυτίζονται με τις μεταβολές που το παράσιτο προκαλεί στα άτομα. Με το δεδομένο αυτό γεννάται η ακόλουθη ερώτηση:
Μπορεί ένα κοινό παράσιτο από τις γάτες να ενοχοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, έστω και μικρό, για τις πολιτισμικές διαφορές που παρατηρούνται ανά τον κόσμο? Αν αρκετές προσωπικότητες αλλάξουν μέσα σε μια δεδομένη κοινωνία, θα αλλάξει και η πολιτισμική δομή της κοινωνίας αυτής?
Το τοξόπλασμα, λέει ο Lafferty, είναι πραγματικά καταπληκτικό. Μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά ενός αρουραίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον κάνει ουσιαστικά να παραδίνεται στην γάτα, ακριβώς δηλαδή αυτό που θέλει το παράσιτο. Και το θέλει γιατί με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ο κύκλος αναπαραγωγής του. Πιο αναλυτικά, τα αυγά του παρασίτου αποβάλλονται με τα περιττώματα της γάτας, ο αρουραίος τρέφεται με αυτά και μολύνεται. Στη συνέχεια το παράσιτο αλλάζει την συμπεριφορά του, κάνοντας τον πιο τολμηρό και τον μετατρέπει σε εύκολο στόχο. Η γάτα τρώει τον αρουραίο και κλείνει έτσι ο κύκλος.
Αυτά συμβαίνουν με τις γάτες και τα ποντίκια. Με τους ανθρώπους όμως τι γίνεται? «Οι ανθρωπολόγοι δεν είναι πιθανό να αποδεχθούν την θεωρία μου» λέει ο Lafferty. Υπάρχουν πολλοί άλλοι πιο ισχυροί παράγοντες που επιδρούν στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως η γεωγραφία, το κλίμα και η διαθεσιμότητα φυσικών πόρων.
Πριν πανικοβληθούν οι ιδιοκτήτες των συμπαθών τετράποδων, πρέπει να ενημερώσουμε ότι οι πιθανότητες μια σπιτική γάτα να μεταδώσει το παράσιτο στους ανθρώπους είναι πολύ μικρή, όταν αυτή τρέφεται με ασφαλείς τροφές και δεν αφήνεται ελεύθερη να τρέφεται με αρουραίους. Ο ίδιος ο Lafferty δήλωσε ότι επειδή όταν ήταν παιδί είχε γάτα, πίστευε ότι θα είχε μολυνθεί. Ωστόσο όταν έκανε εξετάσεις βγήκε αρνητικός.

Πηγή: [link]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: